aşırı kilo diyabeti tetikliyor

obeziteTürkiye’de 6 milyon diyabet hastasının bulunduğu, 10 yılda bir hastalığının 2 katına çıkacağı ve obezitenin diyabet hastalığını tetiklediği bildirildi.

Şeker hastalığına dikkat çekmek için yola çıkan diyabet TIR’ı, Adana’ya da geldi. Uğur Mumcu Meydanı’nda park eden ve 2 gün açık kalan TIR’da ilk gün yaklaşık bin kişinin kan şekerine bakıldığı belirtildi.

TIR’da vatandaşların kan şekeri ölçümlerini değerlendiren Dr. Erdinç Yılmaz, Türkiye’de 6 milyon diyabetli hasta olduğunu, bu sayının gelecek 10 senede 2 katına çıkmasının beklendiğini söyledi.

Yılmaz hastalığın hızla artmasının en büyük sebebinin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit eden obezitenin, bu hastalığı tetiklemesinden kaynaklandığını ifade ederek, “Obezitenin dünyada ve Türkiye’de küçük yaşlardan itibaren görülmesi bu yaşlardaki çocukların diyabet hastalığına yakalanma riskini artırıyor. İşte bu noktada ebeveynlerin çocuklarında tespit edebildiği belirtiler, erken tedavi için çok önemli. Küçük yaşta aşırı kilolu olan çocukların aileleri mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna
başvurmalı. Aksi takdirde ilerde diyabet hastası olabilir” dedi.

Bu nedenle daha çok kişiye ulaşmak ve daha çok kişiyi bilgilendirmek üzere dünyayı dolaşan Diyabet TIR’ında kan şekerini ölçtüren birçok kişinin, hastalığının farkına vardığına dikkat çeken Yılmaz şunları kaydetti:

“Diyabet hastalığı dünya ve Türkiye’yi etkileyen kronik bir hastalıktır. İnsan vücudunda yaptığı tahribatla tüm organlarda kalıcı hastalıklara neden olabilir. Özellikle dengeli beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekir. Diyabetin önüne geçmenin en önemli yolu dengeli beslenme ve yediklerinize dikkat edilmesidir.”

Türkiye’deki aktivitelerini Türkiye Diyabet Vakfı, Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği önderliğinde gerçekleştiren diyabet TIR’ı Cumartesi akşamı Adana’dan ayrıldı.

Etkinlik kapsamında vatandaşlara ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılırken, hastalık hakkında merak edilen sorulara uzman doktorlar cevap verdi.

2006′dan itibaren 5 kıtada, 65 şehirde, yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Diyabet TIR’ı, Danimarka, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, ABD, Japonya, Yunanistan gibi Amerika, Avrupa, Asya, Avustralya, Güney Afrika’da bulunan 29 ülkeyi ziyaret etti.

Diyabet TIR, Türkiye’de Ankara ve İstanbul, Konya ve Kayseri’den sonra Adana’ya geldi. TIR, daha sonra Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Van, Erzurum ile Trabzon’da da aynı etkinliklerini sürdürecek.

TIR’ın her köşesinde diyabete karşı mücadelede önem taşıyan bir tema sunuluyor. Çocuk, genç, yaşlı demeden her yaşta insanı etkileyebilen diyabet hastalığına ilişkin bilgiler ve diyabetle mücadele yöntemleri diyabet TIR’da ön plana çıkıyor.

Diyabet TIR’ı ziyaret edenler interaktif ekranlar aracılığıyla, “Diyabet nedir?“, “İnsulin nedir?”, “Diyabetin toplum üstündeki etkileri nelerdir?”, “Diyabetle Yaşam”, “Türkiye’de diyabet ile ilgili derneklerin aktiviteleri neler?” gibi çeşitli konularda bilgi edinebiliyor. Katılımcılar, diyabet TIR’ın yanında kurulacak çadırda ücretsiz kan şekeri ölçümü de yaptırıyor.

TIR’ı Adana Vali Vekili Fikret Deniz’de ziyaret ederek bilgi aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder