hanta virüsü

Hanta virüs, bunyaviridae ailesinden bir virüstür. Bu grupta 7 virüs bulunur: bunyavirüs, phlebovirüs, nairovirüs, tospovirüs, orthobunyavirüs, unclassified bunyavirüs ve hantavirüs.

Hantavirüs ismi Dr. Lee Ho-Wang tarafindan Hantaan virusunun (Kore kanamalı ateşine yol acan virus) izole edildigi Hantan Irmagından gelmektedir. Hantaan virusu ile iliskilendirilen hastaliga Kore kanamalı ateşi (artik kullanilmiyor) veya Dünya Sağlık Örgütü tarafindan kabul edilmis ismi ile böbrek sendromlu kanamalı ateş adi verilir.

Nelerden bulaşır:
-Pamuk faresi Sigmodon hispidus bir hantavirus taşıyıcısıdır ve kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için bir tehlike teşkil ederler.
-Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir.
-Hantavirüs insandan insana bulaşmaz.

Belirtileri:
Baş ağrısı, hafif ateş, ciltte kanama, titreme ve hastaların üçte birinde belirtisi olmamaktadır.

Tetiklediği hastalıklar:
Akciğer hastalığı, akut böbrek yetmezliği veya hemorajik ateş..

Tedavisi:
Farelerden insanlara geçen hanta virüsünün, kesin bir tedavisi yoktur. Virüsü taşıyanların büyük bölümü kurtarılamıyor. Bilimadamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.

Kuluçka dönemi:

Bu virüsün kuluçka dönemi 12 ila 21 gündür.

Önlemler:
-Farelerden (özellikle tarlada çalışanlar tarla farelerinden) uzak durulmalı.
-Farelerin bulunduğu ortamlarda çalışırken eldiven kullanmak ve maske(ağızlık) takmak gerekir.
-Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte edip en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder